HTML

Ecce Gratum

Az Ecce Gratum blog a Pannon Egyetem Öregdiák Kongresszusán minden évben megválasztásra kerülő, regnáló Öregktor Körleveleinek publikus közzétételére szolgál, ezáltal megvalósítva a célt, hogy az öregdiák közösségi kezdeményezés egy lehetséges, virtuálisan működő, szellemi Hivatalává váljon.

Friss kommentek

V. Körlevél: Gyémántok az örökkévalóságnak

2007.08.01. 15:15 :: zenkovics.ferenc

Kedves Barátaim, Pannoniak!

Örülök, hogy ártatlannak indult IV. körlevelem ekkora hozzászólási „lázat” indított útjára, most érzem először azt, hogy még a végén bátortalan kezdeményezésem működni fog.

Ha szigorúan veszem az Öregktori Hivatal célkitűzéseit, akkor ez a váratlan (és hangsúlyozom, ártatlan) momentum is remélem ahhoz járul hozzá, hogy lesz miért az utódaimnak pályázni a címre.

Réztábla a kapu alatt…

Amikor az egyetem 50. jubileumi ünnepségeire elkészítettem egy réztáblát, rávésve az addigi HÖK elnökök névsorát, sokan megvádoltak (akik később jöttek, nem akik rajta voltak!), hogy én visszaéltem a történelmi pillanattal és bevéstem magamat és utódaimat az örökkévalóságba. A dologhoz tudni kell, hogy dr. Gaál Zoltán rektor úr 10 éven át a saját rektori dolgozószobájának vitrinében tartotta a réztáblát, közvetlenül az egyetemi kitüntetések és herendi porcelán vázák között.

Legutolsó értesüléseim szerint (14 éves a Hallgatói Önkormányzat Veszprémben ebből talán 5-en vagyunk a táblán) lesz új tábla, amit üdvözlök, mert éreztem a kritikus hangokból, hogy a motivátorok, más szemszögből demotiváló tényezővé válhatnak.

Google eternity

Az egyiptomi fáraók úgy tartották, hogy amíg egyetlen ember a földön kimondja a nevüket, addig tart az ő örökkévalóságuk. Szorgalmasan vésték is a neveiket mindenhova.

Ma a google keresőben Tutankhamun-ra (Tut King) keresve az alábbi választ kapjuk: A(z) "tut king" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 2 090 000 találatból. (0,11 másodperc).

Ha szegény ifjú fáraó ezt előre tudja, hamarabb feltalálja az internetet, de tegyük hozzá, némi ötvös munkával ő is sokra vitte! Csak hogy egy magyar nevet is keressek nektek, aki ráadásul pár éve halt meg, így aktuális volt a világsajtónak : A(z) "teller edward" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 1 760 000 találatból. (0,16 másodperc). Őneki egy hidrogénbombával sikerült berobbannia a köztudatba!

Visszatérve ránk földi halandókra: nekünk is megadatott a google örökkévalóság, hitem szerint mindenkinek jár! A(z) "zenkovics ferenc" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 169 találatból. (0,10 másodperc), sovány de nekem fontos és érték, és ha megnézzük a találatokat: iTDK szekciók részletes programja, pairg's bookmarks tagged with "blogok" on del.icio.us, Zenkovics Ferenc - The Budapest New Technology Meetup Group ..., TDK 1971-99, a 2. oldalon (még!): Ecce Gratum Öregktori székfoglaló beszéd. 2007.07.16. 17:28 :: zenkovics.ferenc, A III. Öregdiák Kongresszus Honlapja, stb. és természetesen élen a cégeink honlapjai és a céges blogunk áll.

Gyűjts kincseket a mennyekben!

Elnézést kérek a HÖK-ös múltról nem szívesen olvasó öregdiák társaktól, de muszáj párhuzamot vonnom. Annó 1993 szeptemberében, én ugyanezt láttam meg a Hallgatói Önkormányzatiságban, hogy ez egy eszköz, ahogy Gaál Zoltán rektor fogalmazott: cél – folyamat –szervezet. A célok nemesek voltak, a folyamatokat én dolgozhattam ki, és a szervezetet és infrastruktúrát gond nélkül illeszthettem. Ha ma ilyen könnyen menne a biznisz is, egyelőre még a célok megfogalmazása is komoly fejtörést okoz.

Az öregtori hivatal esetében világos volt a cél (lásd első körlevél), az eszköz hiányzott, és amint rájöttem, hogy a blog a megoldás, már csak némi ügyesség kell, hogy tartalmat varázsoljunk ide. És ígérhetem nektek, hogy mire ősszel átadom a széket, már az örökkévalóság egy gyémántját adom át az utódomnak, aki úgy csiszolhatja tovább ezt a gyémántot, hogy soha nem lesz kevesebb.

A provokáció

Valóban volt bennem tudat alatt egy kis motoszka, hogy ex-elnök társaim részéről nem túl sok bíztatást kaptam, az elnök urak megszólítására éppen ezért egy hall of fame Öregktori körlevél „gyémántot” tervezek, amiben mindenki leírhatja mikor volt ő, ki volt ő, egy kis fotóval. Ebben egy kis önzés is van, mert lassan annyi fiatal arc van (a nevekről nem is beszélve) utódaim sorában, hogy készülnöm kell valamiből a találkozókra!

Párhuzamosan ezzel, folytatnám is a sort az egyetemi honlapról hiányzó, nagy szívfájdalmammal: a díszdoktorainkról fotóval és rövid bemutatással készülő arcképcsarnokával, ahol az az ötletem volt, hogy, mi öregdiákok szedjük össze az infókat, minden díszdoktorról írjanak olyan hallgatók, akik kötődnek a tudományterülethez. (Szabi szerint wikit kéne nyitni, de én örülnék neki, ha ennyit is elérnénk.)

Ugyanígy valamelyik utódom figyelmébe ajánlanám a Venek memoárjait, és diákrektor jelöltjeit, Ven emléklepénnyel megajándékozottak listája, tiszteletbeli oktatók stb. stb.

Na ez a provokáció!

A google szeme mindent lát

Örülök a blognak, mint eszköznek, mert bolondbiztos. A public eye, ahogy szoktam fogalmazni, a közösség szeme az ami eldönti, hogy valaki jóakaratú (köszönöm Fegyver Erikának a nagyon építő hozzászólást!), avagy „árokásó”.

Szabi barátomnak van egy szokása: szereti beírni a neveket a google keresőbe (tőle loptam a trükköt én is). A google ma a világ leggyorsabb publikus szeme, bele lát a lelkekbe, web2.0-ás szubjektív blogokon keresztül.

Kedves, Kedves Pepsi (Farkas Péter)

H3-as címsorba tettelek, most már a google is lát nem csak én! Hogyan gondolhattad, hogy egy percig is elfelejtkezek rólad! Rólad Farkas Péter (Pepsi)! Minden valamire való öregdiák tisztában van vele, hogy érdemeid ELÉVÜLHETETLENEK!

Neked és az arra érdemeseknek külön-külön, körlevél szintű tisztelgés jár, url-be ágyazva a neveiteket, ami megfelel egy arany halotti maszknak a google piramisban!

Azt azonban látnod kell, hogy a kitüntetések és címek adományozása olyan, mint a tüzijáték: az elején jönnek a kis pukkok, a végén a nagy durranások. Ha nem megfontoltan jutalmazunk, nem lesz édes a gyümölcs, mire az arra érdemesek oda kerülnek. Somogyi Ferenc határhaszon elméletek előadásából valami almás példa rémlik, az is talán ezt feszegeti?

A közösség kovácsa

Megörülve a blogunk olvasóinak, arra gondoltam, hogy azok ösztönzésére, akik veszik a fáradságot, és ha nincs is 4282 kapcsolatuk az iwiwen azt a keveset mégis mozgósítják, avagy egyéb módon, pl.: komment hozzászólásakkal gazdagítják a blogot magát, önzetlenül, csak úgy, mert fontosnak tartják, hogy a személyes ismeretségi körüket informálják, na nekik szól ez a teljesen felvállaltan szubjektív díj. Persze, hogy nem várhatom el a volt HÖK elnök barátaimtól, hogy személyesen izgassák kapcsolatrendszerüket, nekik (nekünk!) nehezebb feladat jut: gondolkodni a közösség megtestesülésén, a fizikai programokon, fel kell mérnünk az igényeket, szervezni kell a rendezvényt, pénzt és paripát kell előállítanunk, nem egyszerű kérdések ezek! Már fogalmazom a Floret Silva Körlevelet, ami a májusi elmélkedéseink összegzése, ez lett volna az ötödik, most a hatodik lesz.

A hétvégén egy csodálatos welness programon voltam Sümegen a Hotel Kapitány **** szállodában és az éjjeli szekrény fiókjából lefekvés előtt elővettem a bibliát és felütöttem! Az özvegy asszony két fillére történet volt, akkor nem értettem (már a welness is baj?), most már azonban kezdem érteni: 1. És mikor feltekintett, látá, hogy a gazdagok hányják az ő ajándékaikat a perselybe. 2. Láta pedig egy szegény özvegy asszonyt is, hogy abba két fillért vete. 3. És monda: Igazán mondom néktek, hogy e szegény özvegy mindenkinél többet vete: 4. Mert mind ezek az ő fölöslegükből vetettek Istennek az ajándékokhoz: ez pedig az ő szegénységéből minden vagyonát, a mije volt, oda veté.

Budapest, 2007. augusztus 1.

Baráti üdvözlettel:

Zenkovics Ferenc

regnáló Öregktor

9 komment

Címkék: öregktori körlevél dr gaál zoltán farkas péter pepsi

A bejegyzés trackback címe:

https://eccegratum.blog.hu/api/trackback/id/tr83130076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruce 2007.08.01. 20:57:49


A magaslégköri képződmények sorát - ezen bejegyzést követően - az általunk igen nagyra értékelt Zenkovics barátunk is gazdagítja.
Ismételt (vissza)ereszkedése a földre immáron nem várható. Nagysága fáraókkal, atomtudósokkal és díszdoktrokkal mérhető össze. Sőt, ha figyelmbe veszük fiatal korát - az előbbiekben felsoroltakhoz képest - akkor feltételezhetjük, hogy végső nagy durranásként, uszkve 60 vagy 3000 év múlva elérheti a gugliban a 3.000.000 találalatot.

Persze forgasanak meg forró olajba, majd szorjnak rám porcukrot, ha értem, amiről irsz nekünk kedves Ferenc. Így van ez.

üdv.

bruce

szonda 2007.08.01. 23:26:12

Hát legyen... Töki a veszprémi öregdiákok reménye, Gyurcsány meg az országunkat építi...van ebben párhuzam... Remélem ároktárs lettem Bruce!

Kari · http://www.hexolut.hu 2007.08.02. 17:29:26

Örömmel látom, hogy sikerült olyat írnom, amit a cenzÚra nem bírt... ennyit a szólásszabadságról és a szabad vélemény-nyilvánításról.
Inkább jövök én is az árokba! Szevasztok Öregdiák-ároktársak!

szabi 2007.08.02. 17:59:15

Nem értelek benneteket srácok. Ti találtátok ki és promotáltátok az Öregktor intézményt és most egy átgondolatlan lendülettel mégis árokba vonultok ellene?????!!! Megkérdőjelezitek a saját ötleteteken alapuló választott tisztség szuverenitását???
Kinek és mire jó ez a fajta rangon aluli személyeskedés? Ki tagadta meg itt az elért eredményeiteket? Ki vonta kétségbe munkátokat? Kinek ártott itt bárki is bármivel?
Valahogy hiányoznak a pozitív gondolatok, Rektor Úr búcsúestjéről (amit szintén Ti szerveztetek) például egyikőtök sem tartotta fontosnak nyilatkozni.
Ennyire nem lehet nagy a baj....
Úgy érzem inkább mindannyiunknak mozgósítani kéne iwiw-es és egyéb tartalékokat, természetesen pozitív irányban.
Akkor formálódhatna itt egy valódi közösség és mehetnénk tovább a megkezdett úton, van még muníció a tarsolyban azt hiszem.
Felejtsük már el ezt a bulvárízű sztorit - könyörgöm - vannak ennél sokkal fontosabb dolgok.
A kommentekben pedig távol kéne maradnunk a mindennapi politikától és a személyes ellentétektől, megjegyzésektől hogy 10 év múlva is fel tudjuk vállalni majd amit ide írunk.
Nem hiszem, hogy ez a fajta széthúzás lett volna közös célunk......


Maradjunk pozitívak, építsünk rombolás helyett!
Baráti üdvözlettel minden résztvevőnek

Szabolcs

brussz 2007.08.02. 19:53:35


jóvan, jóvan... nem bántjuk Egon-t, na! Tiszteljük és becsüljük.

Csak..

Miközben egyetértek veled kedves Szabolcs, a magam módján arra akartam felhívni a figyelmet, hogy Öregktorunk fennkölt (komoly értelmbe vett) stílusa nem biztos, hogy a közösség építés irányába mutat. Jó olvasni, csak sajna nehezen emészthető és értelmezhető. Én felvállaltam. Most is megteszem. Nem értem. Vagy ha értem akkor meg félre.

Egon! Könnyedebben! Nosztalgiát és szép emlékeket ébresztve a népben, s akkor hozzászolnak, zsonganak és közösséget építenek. A kitüntetések osztása, személyek kiemelése, meg saját magunk fényezése - szerintem - inkább riaszt.

na üdv.

br.

szabi 2007.08.02. 20:34:03

Nem az Öregktor urat akartam én megvédeni, nincs rá szüksége, csak ezt a médiumot akartam megkímélni attól, hogy sárdobálásba fulladjon. A stílus az emberrel jár, sőt az ember maga, ettől egyéni, mégha néha fennkölt vagy magasztos, esetleg nehezen érthető. Többször el kell olvasni, ezt vágom :), Egon gondolatai számomra mindenképp megérik a kihívást. Nem akart Ő senkit megbántani, motiválni akart ezt higyjétek el. Legkevésbé sem arról szól ez, hogy fényezzük magunkat vagy másokat. Nem szeretném ha ez elbizonytalanítaná és a jövőben kisebb lelkesedéssel töltené az előtte álló pár hónapot, ami a mandátumból maradt.

A következő Öregktor pedig majd színesíti a palettát, amikor továbbviszi ezt az egészet, nyilván teljesen más stílusban.

Mi pedig ismerjük és elismerjük egymást, sőt mi több, a csapattal való kapcsolatunk túlmutat az öregdiák találkozókon, tehát nincs értelme csatázni bagatell dolgokon.

Ezért aztán azt gondolom, összpontosítsuk energiáinkat arra, hogy minél többen idetaláljanak (Mici és a 4300 öregdiák kapcsolat szép tartalék, ki kéne használni!!!) és megkérdezhessük a nagy tömegek véleményét is arról, hogy mit szeretnének, mit várnak ettől a "mozgalomtól". Ez lenne a lényege az egész blog dolognak. Érdemi, demokratikus, kultúrált párbeszéd az egész közösséggel.

Ezt persze csak akkor tudjuk véghezvinni ha béke van. Ennyit szeretnék, ez az üzenet.
Ha vélemény van azt pedig személyeskedés nélkül, kultúráltan mondjuk el, hiszen úriemberek vagyunk vagy mifene....
Nem hiszem, hogy előreviszi a dolgokat, ha másokat értelmetlenül kritizálunk vélt vagy valós múltja miatt. Most a jelenben kell élnünk, és a jövőre kell készülnünk.

Mindannyian változtunk és nem hiszem, hogy bármelyikőnknek is az lenne a jó, ha 10 évvel ezelőtti dolgok alapján ítélnének meg a mai napon. Különbözőek vagyunk és ez ettől szép.

Őszintén remélem, hogy ebben megegyezhetünk a jövőre nézve, ha úgy tetszik legyen ez egy alap etikett.

Szóval fújjuk ki a fáradt gőzt urak és haladjunk tovább! Buzdítalak benneteket, hogy itt kommentekben vagy akár cikkekben járuljatok hozzá a szép emlékek felidézéséhez és a jövőbeni programok tervezéséhez. Mindenkire aki önzetlenül tud segíteni szükség van és lesz, hogy eredményeket érjen el ez a dolog. Ha valakinek mondandója vagy javaslata, kérdése van, jelezze azt és a technikai dolgokat egyeztetjük.

Baráti üdvözlettel

Peace

Szabolcs

zenkovics.ferenc 2007.08.03. 07:55:48

Kedves Kari!

Rendkívül fontos a véleményed, de javaslom, hogy az ismert 10.ig számolást alkalmazd te is, és akkor az üzeneted személyeskedés nélkül jön át, talán még sziporkázó is lesz.

Nem áll tőlem semmi távolabb, mint a cenzúra! Ha mégis élek az eszközzel, azt a saját érdekedben teszem, hogy később ne kelljen megbánnod a blogba vetett sorokat.

Ha valaki rólad írna ide, vagy máshova negatívat, akkor érted is kiállnék, és arra bíztatnám az illetőt, hogy inkább más, építő kitikát mondjon, olyanról, amiről tud pozitívan nyilatkozni.

Az árokba fekvéssel meg óvatosan, mert ha Bruce vitaindító hozzászólását elolvasod, akkor kiderül, hogy én vagyok az "árokásó", bár én inkább temetném az árkokat!

Szeretnék megemlékezni az első három kongresszusról egy egy körlevélben, javaslom, hogy fotókkal illusztrálva írjátok meg a Kongresszusi Beszámolókat (I. II. III.), hogy inkább ahhoz lehessen kommenteket fűzni! Várom a ferenc.zenkovics@webkoncept.hu-ra, fotókat és a szöveget, bármilyen formátumban!

Szeretném, ha ezt a felkérést komolyan vennétek, és utána, van miért mozgósítani az iwiwes kapcsolatokat!

Az Öregktor esetleges félresiklásait ezzel a módszerrel lehet a leghatékonyabban kompenzálni!

Fel a fejjel:

Egon

Fegyver Erika 2007.08.03. 11:42:41

Én pedig leginkább egy IV. Kongresszust szeretnék, aztan egy(vagy 1+n) sör mellet megbeszélhetnénk mi újság az árkokkal. Mert engem érdekel ám... de tényleg :)

Üdv: Era

Kari · http://www.hexolut.hu 2007.08.08. 22:35:49

Egon! Megbeszéljük egy sör mellett a következő Kongresszuson, amit úgyis együtt szervezünk ;)
süti beállítások módosítása