HTML

Ecce Gratum

Az Ecce Gratum blog a Pannon Egyetem Öregdiák Kongresszusán minden évben megválasztásra kerülő, regnáló Öregktor Körleveleinek publikus közzétételére szolgál, ezáltal megvalósítva a célt, hogy az öregdiák közösségi kezdeményezés egy lehetséges, virtuálisan működő, szellemi Hivatalává váljon.

Friss kommentek

Öregktori székfoglaló beszéd

2007.07.16. 17:28 :: zenkovics.ferenc

Kedves Barátaim, volt Iskolatársak!

Előszó

Zenkovics Ferenc - portré A 2006. év október 21-én megrendezett III. Veszprémi Egyetem (immáron Pannon Egyetem) Öregdiák Kongresszusa abban a megtiszteltetésben részesített, hogy az ÖREGKTORI SZÉK első várományosának járó felelősséget rám ruházta.

Akkor, és ott váratlanul ért a megtiszteltetés, így nem tudtam megfelelő gondolati mélységű expozét tartani, illetve megemlékezvén a nászutasokról és egyéb felmentéssel élőkről, úgy gondolom, méltó és illendő egy átgondolt és összeszedett üzenettel köszönetet mondani mindenkinek.

Köz(-)játék

Beszédem fogalmazása közben nem feledkezhettem meg a Kongresszust két napra követő 56-os forradalom 50. jubileumi ünnepségén bekövetkezett nemzeti tragédiáról sem, melyet a Rákóczi úti lakásomban éltem meg. Hiába, a forradalom házhoz jön. (A Dohány utcában parkoló autóm köré kukákból barikádot építettek, az utca egyik végében a tüntetők elbarikádozták magukat, a másik végében lovas-rendőrök és rohamosztagosok álltak gránátokat lövöldözve a tömegbe. Én mély levegőt vettem a könnygázból, engedélyt kértem a tüntetőktől, majd magasra emelt kézzel begyalogoltam az utca közepéig és egy demilitarizált övezetbe menekítettem az autót. Ezután a Rákóczi úti kapunkig szorosan a fal mellett lapulva, sarokról sarokra szaladva jutottam el gránátsortűzben, átküzdve magamat az elgázosított tüntetők tömegén.)

Felütés

Székfoglaló beszédemet egy egy évvel ezelőtti álmom felidézésével szeretném kezdeni. A tavalyi év decemberének első heteiben erősen foglalkoztatott Tolkien Gyűrűk ura trilógiájának üzenete. Szerettem volna megfejteni, mit is akar Tolkien ezzel a mesevilágba helyezett különös történettel a kor emberének mondani?

Álom jelenet

És ekkor egy különös álom kulcsot adott az üzenet megértéséhez. Álmomban Gaál Zoltánnal (rektorunkkal) beszélgettem, és közöltem vele, hogy nem szólítom REKTOR úrnak, mivel ő számomra a tanárom, tanító mesterem, és ez sokkal több, mint a rektori cím.

Monológ

A történethez ismerni kell, hogy amikor 1994 szeptemberében, egy éves HÖK elnökségem után felmerült a kérdés: újra induljak-e a választáson két ember véleményét kértem ki.

Az egyik az akkor legközelebbi barátom és munkatársam volt, akivel közösen szerveztük az egyetemi rendezvényeket (VEN, Gólyabál, Gólyatábor stb.). Ő azt mondta: Egon, ismertelek azelőtt, hogy HÖK elnök lettél, és látlak most. És látom, hogy az egyéniséged rossz irányban változott az egy év alatt.

A másik megkérdezettem, az akkor még csak dékán Gaál Zoltán volt, aki fájdalmasan böködte a vállamat az ujjával és ezt mondta: Ferenc! El kell döntenie, mi szeretne lenni az életben: jó mérnök, vagy HÖK elnök!

Ezek után a döntésem nem volt kétséges, 1994-ben Mészáros Balázs korábbi jelölttársam egyedüli indulóként vette át tőlem a Hivatalt.

Kifejtés

És hol kapcsolódnak össze a szálak: Tolkien, a múlt, az álom, és az ÖREGKTORság? A közös pont a Hatalom természete. A hatalom gyűrűje szimbolizálja a megszerzés utáni vágyat, a birtoklás utáni vágyat, az egyéniség-torzító hatást, a kiváltság érzését és egyben a kirekesztődés érzését is.

Az igazi próbatétel pedig az önként eldobás, a hatalomról saját akaratból való lemondás dilemmája.

A könyv zseniálisan mutatja be az abszolút hatalom (amit az egy gyűrű reprezentál) útját a totalitás felé. Eközben láthatjuk a hatalom akarásának időtlenségét, történelmi korszakokon átívelő mivoltát, látjuk térbeli terjeszkedést, látjuk a különböző népek és osztály-rétegek viszonyát a hatalomhoz. Hogy hódol be az értelmiség egy része és válik kiszolgálóvá vagy ellenállóvá, hogy érinti a totalitás a kis embereket, a nagy népeket, a vágott fülűeket és a törpe növésűeket.

Eközben a hatalom megkísérti a jókat is, belülről bomlasztja a kis közösségeket, szövetségeseket is. Bemutatja Tolkien az egyéni motivációkat is, ki mire használná fel a gyűrű hatalmát: személyes bosszúra, nagyobb varázserőre, örök életre stb. De az erős jellemek, a rendíthetetlenek sorra ráébrednek, hogy a hatalom nem tesz nagyobbá, sőt az öncélú és totális hatalom tönkreteszi a gyűrű hordozóját is.

Bölcselet

A történet nem véletlenül érintette meg a 20., és a film segítségével a 21. század emberének érzelmeit, mert a tökéletesen kidolgozott fantázia világban mindenki beazonosíthatja magát, a konklúzió pedig egyetemleges: senki sem hordozhatja egyedül a hatalom gyűrűjét.

Andy Warhol azt mondta: manapság mindenkinek jár öt perc hírnév, én azt mondom, a demokráciában mindenkinek jár öt perc hatalom is: őrülteknek, forradalmároknak, tüntetőknek, miniszterelnököknek és a hétköznapokban is így van ez kis emberként: a munkahelyen, az iskolában, a családban, a lakóközösségben stb.

Drámai jellemváltozás

A személyes tanulságom pedig az volt, hogy nem a hatalmat megtestesítő Hivatal tesz egy embert naggyá, hanem a hivatalt betöltő ember tehet egy hivatalt tekintélyessé, elismertté, pozitív értelemben naggyá.

És ugyanez fordítva is igaz: egy mégoly nagy presztízsű hivatalt is, mint a közjogi méltóság státuszú miniszterelnök, hiteltelenné, bizalom vesztetté és érzelmeket megosztóvá lehet tenni, az emberi viselkedésnormák megszegésével. (És fenn állni a Végzet hegyének tüzénél, és önként bedobni a hatalom gyűrűjét.)

Epilógus

Mindezen gondolattöredékeket azért tartottam fontosnak elmondani, mert szerettem volna, ha látjátok: nagyon komolyan veszem, és fontosnak tartom ezt a felülről jövő népi kezdeményezést, amelyet az 5 jelölt személye, a szavazás demokratikus volta és a választás szoros eredménye (külön köszönet SVENson-nak) legitimált. Felelősségnek érzem a feladatot, mert tudom, hogy az ÖREGKTOR-i SZÉK presztízsének megalapozása jutott osztályrészemül a bizalmukat belém fektető iskolatársak kívánságából.

Ugyanígy fontosnak tartottam elmondani, hogy a hatalom bárhol és bármikor megérintheti az embert (a gyűrű keresi hordozóját), ahhoz, hogy megőrizhessük emberi méltóságunkat őszinte barátokra és mentorokra van szükség, akik válaszutakon segítenek az eligazodásban.

Köszönetnyilvánítás

És végül, de nem utolsó sorban köszönetet kell mondanom, a rendezvényt évek óta rendező, életben tartó volt elnöktársaimnak, azt gondolom, hogy a most még csak mécsesként lobogó szerveződésünk idővel kongresszusi-központos, katonazenekaros-parádés, veterán-egyenruhás-felvonulásos, szóval, ami belefér komoly mozgalommá nőheti ki magát.

Budapest, 2006. október 26.

Üdvözlettel:

Zenkovics Ferenc (Egon)

Szólj hozzá!

Címkék: öregktori körlevél öregktori székfoglaló farkas péter ollár tamás sarkadi károly szalay csaba szonda tamás tornai mátyás zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://eccegratum.blog.hu/api/trackback/id/tr67119091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása